Burgumrun 10EM [Race-recap Erik]

Daar stond ik dan eindelijk weer eens in het weekend onder de startboog van een loopevenement. Deze keer: de Burgumrun in -jawel- Burgum, op een halfuurtje rijden van mijn huis in Leeuwarden. Mijn eerste maar tevens ook laatste deelname want de organisatie heeft besloten er na deze tiende editie een punt achter te zetten. En op deze dus speciale editie stond ik ingeschreven voor de 10 Engelse mijl, oftewel 16,1 kilometer. Zo ver had ik nog nooit gelopen, dus dit was best wel een ding ja maar ik was klaar om te pompen. Tot zover de Kraantje Pappie verwijzingen.

 

Klaar voor de start…

 

De weersvooruitzichten leken niet al te best, niet dat Irma voet aan Wâlden zou zetten ofzo, maar leuk is anders. Uiteindelijk viel het mee en werd het een fraaie zondagmiddag met zelfs af en toe een zonnetje. De voorbereiding voor dit weekend was zoals gewoonlijk niet zoals ik gewenst had. 2017 loopt sowieso allerminst volgens mijn Plan de Campagne met gemiddeld 5 Strava-activiteiten in de maand. De wil om te lopen blijft gelukkig, en ik had zin in deze dag. Ik had mijzelf de avond ervoor op het terras met een La Chouffe voorgenomen om mij niks voor te nemen. Het enige doel was het tot de finish hardlopend redden. En dat zou toch moeten lukken, of niet dan?

 

Voorbereidingen werden op het terras getroffen

 

Ook Josse, die ene van die likballen, stond deze dag onder de startboog maar deze keer niet onder dezelfde als die van mij. Hij ging onder die van de 10 Nederlandse kilometers door, die een kwartiertje later zou beginnen. Dus, konden we weer mooi carpoolend naar de oude woonplaats van Josse, Burgum. Eenmaal op de bestemming aangekomen parkeerden wij de auto achter de rest van de sliert auto’s langs de weg. Na een korte warming-up van auto naar inschrijftent waar onze startnummers klaar lagen, voegde ik mij bij de groep van de 235 andere lopers voor die tien Engelse mijl.

 

Route

 

Omdat ik deze afstand wel graag hardlopend en met een beetje fatsoenlijke motoriek wilde volbrengen, moest ik niet te hard van stapel lopen. Ik begon in het achterste deel van het veld, op zoek naar een lekker tempo waarbij ik mij niet zou opblazen halverwege maar ook niet de rode lantaarn overhandigd zou krijgen. Al snel kwam ik in het juiste tempo van ± 6:10 / km gemiddeld en wist ik dit gaandeweg vol te houden. Het lukte mij zelfs nog om even een praatje te maken tijdens de laatste kilometers.

 

Code oranje

 

De route beviel me prima en was gevarieerd door wijken, langs boerderijen met verkooppunten voor o.a. pompoenen en over bospaden, waar je wel even goed op je tellen moest passen mits je zin in een moddermaskertje had. De verzorgingsposten onderweg waren goed verzorgd en bij de een-na-laatste speelde zelfs nog een bandje. Ik bleef lekker gaan en toen de laatste meters in zicht kwamen kon ik nog even licht aanzetten. Uiteindelijk finishte ik tevreden in een tijd van 01:38:53. Na een heerlijk bakje thee met suiker en het uitwisselen van een paar korte analyses met Josse stapte ik volledig Churandy in de auto terug naar huis.

 

Prima overzichtje, al zeg ik het zelf

 

UITSLAGEN – FOTO’S   JANKE VAN DER SCHAAF

Headerfoto door Janke van der Schaaf

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *