De Grens van Fryslân, Grunn en Drenthe Een playlist met een dwarsdoorsnede van het geluid van Fryslân, Grunn en Drenthe

“Rand (grens): de grens van een vlak” is hoe Wikipedia het woord rand omschrijft. Maar wat als het vlak een provincie is? En er op de grens hardgelopen kan worden?


– – – – – too long: didn’t read – – – – –
Och, daar heb je Josse weer met z’n bijzinnen. Waar gaat het nu eigenlijk om? Nou, deze playlist: een selectie van (semi-)akoestische liedjes van artiesten uit de drie Noordelijke provincies. Leuk voor tijdens je 54k duurloop. Of tijdens een lange autorit helemaal naar het Noorden. Of op de bank.


– – – voor wie van bijzinnen en lezen in het algemeen houdt – – –

Op zaterdag 22 juli zoeken de Koning van de Rand Anton Jan Thijssen, Aad Oosterhof en Jan Barkhof een rand op. 54km lang. Ze lopen langs de rand van Fryslân en Drenthe, startend op het drie-provincieënpunt met Groningen bij Allardsoog. Dan over de grens richting het punt Fryslân-Drenthe-Overijssel ten zuiden van Vinkega. Ik voeg me zo’n halve marathon voor de finish bij de drie om mee te rennen op het randje.

Fryslân, Grunn, Drenthe. Of beter: friezen, grunnigers en drenten: iedereen vindt er wel wat van. Ze zijn nuchter. Praten raar. Stug. Kortaf. Onbenaderbaar. Niet te verstaan. Dat geknauw. Zo lekker gewoon!

Ach, de Noorderling. Geef ‘m maar een eens gitaar en wat tijd. Voor je ’t weet heeft-ie een prachtig liedje geschreven over z’n geboortegrond. Over fietsen. Over z’n jeugd. Over verboden liefde. Tomaten. Meisjes. Schijnheilige collega’s. Afscheid. Dode honden.

Bewijs? Hier. Een playlist met een dwarsdoorsnede van het geluid van Fryslân, Grunn en Drenthe. Luister maar gewoon ff. Er is zoveel meer dan In Nije Dei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *