Ronde van De Blesse 5K [Race recap]

2017 is nog niet echt mijn jaar:
ik heb meer startnummers van lopen die ik niet ben gestart dan van loopjes die ik daadwerkelijk liep…
Waar ik graag >30K trainingsweken zou willen lopen, kom ik met moeite voorbij de 15 per week…

— Voor extra sfeer kun je hierboven even op play drukken voor je de volgende 2 alinea’s leest

Zoals je al kon lezen in mijn verslag van de Condensloop waren de maanden februari en maart niet geweldig. En, als kers op het toefje slagroom kwam daar begin april ook nog eens gezellig een oude blessure om de hoek kijken: de achillespees rechts.

De afgelopen jaren had ik er vaker lichtjes last van, maar nu was het écht mis. Als in drie dagen strompelend naar het werk. Tijd voor hulp van iemand die er verstand van heeft. Bij Fysio058 in Leeuwarden ben ik in april en mei uitstekend geholpen -lees: drooggeprikt-  en heel langzaamaan kon ik mijn kilometertjes weer maken. Niet in de hoeveelheden en zeker niet op de snelheden die ik zou willen, maar hey: ik liep weer én de blessure verdween heel langzaam.

— einde gemekker

Inmiddels is het alweer juli: tijd voor een loopje slash voorzichtig testje van hoe het ervoor staat. Mijn schoonzussen Trijntje en Linda nodigden me uit om mee te gaan naar een vrijdagavondloop van SV Friesland in de Blesse

UITSLAGEN  –  FOTO’S FACEBOOK RONDE V/D BLESSE


Ronde van De Blesse

De RvdB is één van de vele trimlopen die het onvolprezen SV Friesland in Fryslân organiseert. Geen groot evenement, gewoon een strak opgezette wedstrijd vanaf een sportcomplex, vol enthousiaste vrijwilligers en lopens in een klein dorpje in een prachtig deel van de provincie. Deze loop in de Blesse, net voor(bij) Wolvega tegen de Overijsselse grens, bestaat uit een 5K, 10K, 10EM en een kidsrun. Logischerwijs koos ik voor de 5K -kidsrun mocht niet :-(- en die route lag er als volgt heen:

Van fabriekstoeter tot startschot
Tot grote woede van mijn collega’s Jeroen A. uit M. en Jurgen S. uit L zei ik “nee, dank je” toen de klok bier uur sloeg. Ik nam een Isostar, maar begon al wel vast met m’n warming-up.

Na het toeteren van de fabriekhoorn, een treinritje Franeker-Leeuwarden en een noodgedwongen wandeling langs de Potmarge -fietssleutel foetsie- kwam ik om 17.45 aan bij schoonzussen T. en L., weestwel. Daar kon ik nog even een hapje eten, even omkleden en de laatste voorbereidingen treffen voor de reis richting de Stellingwerven. Kort broekie, licht shirtje, want het was drukkend warm op vrijdag 7 juli.

We kwamen een klein uurtje voor de start aan en konden in alle rust inschrijven, startnummerspelden en wachten op het uur U. Na een rustige warming-up en wat loopoefeningetjes konden we richting de start op het voetbalveld van complex de Berk, waar het vertrouwde stemgeluid van speaker en SV Friesland Eindbaas Jan Kooistra de 10EM en 10K-lopers richting het startvak praatte. Om 19.30 gingen zij ervandoor, en om 19:35 was het onze beurt.

Sfeertje even.

De 5K – doel: sub 24:00 minuten
’s Ochtends had ik Erik al deelgenoot gemaakt van mijn strijdplan. Ik wilde er een soortvan lichte interval van maken, en dan in de 5e kilometer kijken wat er nog in het vat/vet zat.

Tot zover de plannen. Het prachtige maar oneffen parcours (2/3e van de 5K-route is onverhard), het drukkende weer en natuurlijk het totale gebrek aan duurvermogen zorgden ervoor dat alles sneller dan 10 km/u van ver moest komen. Ik had daarnaast niet erg m’n best gedaan om startdrukte te vermijden, en na een dikke kilometer wist ik wel genoeg: die 4:30’s gingen ‘m niet worden, en sub 24 zou betekenen dat ik dieper moest gaan dan in deze staat verstandig zou zijn. Change of plans: lekker doorstappen, hartslag niet in het rood en wellicht nog iets versnellen tegen het einde.

Genieten van een zweefmomentje na 1K nog wat (foto: fb RvdB)

Zo’n beetje halverwege kilometer twee kregen we een stukje asfalt voor de kiezen. Daar kon ik ietsjes aanzetten, maar ik besloot het rustig te houden. Kilometer 1 ging in 5:07,  de tweede in 4:47. Kilometers 3, 4 en 5 waren weer heerlijk door de bossen rond de Blesse: voor zo een kort loopje was het echt een prachtige route. Ik kon hier en daar nog wat lopers voorbij en ik werkte kilometers 4 en 5 af in 5:02 en 5:04. De laatste kilometer was zo’n beetje de eerste kilometer, maar dan in tegengestelde richting. Bekend terrein, dus daar wilde ik nog wel even ietsje meer geven. Na een slotkilometer in 4:39 heette de speaker ‘Josse Postma uit Leeuwarden’ als zestiende loper welkom voorbij de meet in een tijd van 25:04.

Tevreden? Hmmmnnnnnehja.

Dit is natuurlijk niet de tijd die ik zou willen lopen op een 5K: daar hoor ik normaal gesproken 3 minuten of meer onder te zitten. Maar: de afgelopen maanden is er niet normaal gesproken, dus met het laaaangzaaaame maar zekere herstel, het heerlijke zomeravondgevoel, de prachtige omgeving en ein. de. lijk. weer een finish -zonder pijn- kan ik niet anders dan tevreden zijn.

Nawoord
Dat ik de zondag erna ook nog een 15K+ duurloop kon maken, ook weer zonder noemenswaardige last naderhand…
Let’s goooo de tweede helft van 2017!

Ga ik ook weer wat vaker stukkies tikken ok?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *