Loop Leeuwarden 5K [Race-recap Erik]

In december vorig jaar werd de inschrijving bekend gemaakt voor de 11e editie van Loop Leeuwarden, het grootste (hard)loopevenement van de provincie. Voor veel lopers, vooral uit het Noorden een vast punt op hun agenda. Naar mijn ervaring: een gezellig en drukbezocht evenement met leuke routes van verschillende afstanden door heel de stad voor jong en oud, voor (halve-)marathonlopers, beginnende lopers en wandelaars. En ook ik was er als de kippen bij om mijn deelname voor dit jaar weer vast te leggen.

 

Foto: Loop Leeuwarden Facebook

 

Vorig jaar was mijn eerste deelname aan deze loop en het was ook nog eens mijn eerste 10K ooit tijdens een loopevenement en met een persoonlijk succes. Ik finishte tijdens die speciale 10e editie in 52:52, een tijd die ik toen niet voor mogelijk hield. Voor een herhaling vatbaar dus. En net als vorig jaar waren mijn pijlen ook voor deze editie gericht op de 10K. Nog niet wetende dat Cambuur in de tussentijd een periodetitel zou pakken en precies op die ene zondag in mei de eerste thuiswedstrijd van de play-offs zou spelen.

 

Foto: SC Cambuur Facebook

 

In al mijn enthousiasme had ik mijn eigen stoeltje al teruggekocht, toen ik er al snel achter kwam dat deze wedstrijd en de Loop op dezelfde dag zouden zijn en ook nog eens rond hetzelfde tijdstip. Om half drie zou de wedstrijd beginnen en om twee uur zou de start zijn. Kak, en nu dan? Ik zou kunnen starten en dan direct na het finishen naar het stadion kunnen snellen voor de tweede helft of ik zou mijn 10K om kunnen wisselen voor de 5K want die zou in de ochtend starten. Ik koos uiteindelijk voor het laatste. Ook wel leuk, zo dacht ik later. Zo kon ik mooi proberen om mijn PR aan te scherpen. Die stond nog op 24:54 die ik tijdens mijn eerste loop ooit liep, de Veneboerloop van vorig jaar.

 

Foto: Veneboerloop

 

Maar het zou niet helemaal de dag worden die ik wist dat zou komen. Na de halve nacht snotterend wakker te hebben gelegen kwam ik met een licht bonkend hoofd uit bed. Maar ik zag nog geen reden om Josse die mij die ochtend zou ophalen af te bellen. Josse zag daarentegen wel genoeg reden om zich af te melden. 2017 is zeg maar nog niet echt zijn jaar. Na een stevig ontbijt, wat rek- en strekoefeningen met de jongens en een paar afleveringen van Brandweerman Sam stapte ik met mijn nieuwe feloranje shirt aan op de fiets richting het Zaailand waar ook dit jaar weer de startboog van de Loop stond. Het was perfect hardloopweer, er stond een lekker zonnetje maar door een fris briesje werd het niet te warm, althans niet voor de 5K die om half 12 van start ging. Na wat sfeerproeverij en wat praatjes hier en daar mengde ik mij in de grote menigte waaronder de 300 lopers die net als ik hun afstand hadden laten omzetten van de 10K naar de 5K.

 

Startvak Loop Leeuwarden 5K

 

Na het startschot kwam het deelnemersveld langzaam in beweging. Het was druk maar het was niet dringen. Iedereen nam rustig de tijd tot er ruimte ontstond om in te halen. En zo ook ik. Maar echt in het tempo komen voor een PR zat er deze dag niet in. Ik liep door de gezellige drukte als snel achter op schema en het idee dat ik onder de 24:54 zou gaan duiken liet ik halverwege de route – net als de bootjes op de Dokkumer Ee – maar varen. Natuurlijk baalde ik maar het was een te mooie dag om dat gevoel te laten overheersen. En ook al die vrolijke toeschouwers langs de route maakte het dat ik uiteindelijk tevreden zou finishen in tijd van 25:26.

 

 

Geen tijd om te blijven hangen op het plein want om half drie stond de spannende wedstrijd van Cambuur voor een finaleplek in de play-offs op het programma. Tegen MVV Maastricht. De heenwedstrijd was geëindigd in 1-1, een ideale uitgangspositie voor Cambuur zou je zeggen, die als sinds het behalen van de nacompetitie een gedoodverfde kandidaat was voor promotie. Maar goed, wat ik eerder al zei: het zou niet helemaal de dag worden die ik wist dat zou komen. Met een dramatische 1-2 nederlaag kwam dit seizoen tot een eind en mogen we volgend jaar weer aan de Jupiler.

 

Toen het nog 0-0 stond

 

What’s next? De eerstvolgende loop die staat genoteerd is de Burgumrun 16,1K in september. Dat zal mijn eerste 16,1K ooit worden. En het zal ook mijn eerste Burgumrun worden en tevens laatste want de organisatie heeft besloten er een punt achter te zetten. Dus dat wordt aanpoten en kilometers vreten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *