Condensloop 10K [Race-recap]

Tijd voor wraak. Nadat ik de laatste twee Lopen in Leeuwarden vanwege ziekjes moest laten schieten, was het afgelopen weekend tijd voor wraak. Revanche! Grrr!! Zaterdag 1 april stond de Condensloop op jet programma, en voor mij hield dat in: eindelijk 10k-wedstrijdje JEUJ.

UITSLAGEN  –  FOTO’S JANKE VAN DER SCHAAF
FOTO’S SIMON REGNERUS

De voorbereiding was echter niet denderend. Door een ernstig gebrek aan zowel langer duurwerk als stevige intervals in februari en maart maakte ik me geen illusies. Dat PR van januari zou ik niet gaan halen. Ik had daarom een voorzichtig, heel voorzichtig plan gemaakt: de eerste 5K in 25:00 en daarna iets versnellen, zonder in het rood te gaan. Laaaaame.
Maar goed: ik zou graag heel willen blijven de komende maanden om weer richting de vorm van december en januari te gaan. En eroverheen.

Vooraf
’s Ochtends had ik eerst nog een rondje boodschapjes en klusjes in en rond Leeuwarden met die kleine, voordat ik me kon omkleden en eten: bruine bol, vlugge japie (cheapskate), water en koffie. Banaantje mee en een paar Powerbar Gelshots voor tijdens het warmlopen. Om 11:30 stapte ik op mijn stalen ros en fietste richting de CCF.

Condensloop
De Condensloop is een klassieker op de Friese hardloopagenda, die dit jaar voor de 40e keer werd gehouden. De hoofdafstand is de halve marathon. Daarnaast zijn er een 10k, 5k, 2.8k en een 1k kidsrun. De routes voeren je vanaf de Condensfabriek van Friesland Campina langs Camminghaburen richting de Groene Ster. De route van de 10k:

Go to the Start
Aangekomen kon ik mijn fiets prima kwijt, even omkleden in de opgezette tenten, startnummer voorbinden en richting De Merodestraat en het startvak.

Even verderop zag ik buurman Andries (ah jonguh!) lopen: even inhalen en samen maar even warmlopen en de persoonlijke doelstellingen bespreken. Hij bleek een stuk harder te willen lopen dan ik, dus de warming-up bleef het enige oploopmoment. Om 12:05 sloten we aan achterin het startvak om vijf minuten later weggeschoten te worden.

Kilometer 1-5doel: 25:00 minuten
De eerste halve kilometer van de Condensloop is druk. Zeker als je in de achterste helft van het startvak loopt. Ondanks wat sprongetjes links en rechts en stoepje-op-stoepje-af kon ik na de twee korte bochtjes naar rechts langs het water vrij snel mijn ritme pakken. De eerste kilometer gewoon lekker in 4:56. Bêst genôch! #bg

Iets sneller dan gepland misschien, maar het ging eigenlijk prima. Ik besloot door te lopen. Na een dikke kilometer verlaat het parcours de ‘stoep’ en kom je terecht op het fietspad richting de Groene Ster: langs de rand van Camminghaburen en het water, een mooi asfaltpad dat je heen én terug loopt. Hier was het lopersveld al redelijk uitgesmeerd, dus ik had de ruimte om m’n eigen ritme te houden.
Nadeel: de route zit vol bruggetjes en minimale klimmetjes. Niks zwaars, maar precies genoeg om je gedurende de race 18 keer (ja, ik heb geteld) uit je passenritme te halen.

Moeilijk opzijkijken na bruggetje nummer weetikveel (foto: Simon Regnerus)

Het weer was perfect en het lopersveld was dusdanig uiteengereten dat het heerlijk springen was van groepje naar groepje. Want inderdaad: ik kon het tempo in de eerste helft prima volhouden. Gelukkig maar. Ik passeerde het bordje “5 km” op het noordelijkste puntje van de route met 24 minuten en 19 seconden op mijn klokje.

Kilometer 6-10 – doel: licht versnellen
Rond het keerpunt werd ik ingehaald door een lopert in het geel-paarse shirt uit de film “De Marathon”. Hij liep op dat moment voor mijn plan iétsje aan de snelle kant, maar ik besloot ‘m te volgen en te hopen dat hij niet vlak voor de finish zou overlijden. Na anderhalve kilometer in z’n kielzog en met een groeiend het-gaat-best-lekker-vandaag-gevoel, besloot ik ‘m na 1,5 km slipstreamen in te halen en mijn lichte versnelling richting de finish in te zetten.

Eén van deze gasten was het.

En, inderdaad: de statistieken logen niet. Het bruggenfietspad terug naar de Condensfabriek ging mooi toenemend, met een kleine inkakker in km 9. Met kilometers 6 t/m 10 in resp. 4:41, 4:37, 4:35, 4:47? en 4:31, kwam ik na 47:35 over de streep. Ok, niet in de buurt van m’n PR, maar gezien de voorbereiding was dit prima zo. En, 10 km lang een goed gevoel. Ook best lekker ff.
Oh, en buurman Andries vraag je? Attent van je! Die was na kilometer 5 uit het zicht en klokte 46:18. Dat hie wol folle minder kint, buorman!

Na afloop
Het grootste voordeel van de Condensloop: sponsor Friesland Campina zorgt voor een fijn tasje voor producten voor íedere deelnemer. Dus, met een rugzak vol melk, slagroom, Dubbelfris, Chocomel en Extran kon ik tevreden de fiets kickstarten en door de lichte regen naar huis fietsen. Op naar een nieuwe trainingsmaand en op naar Dubbel-loop Leeuwarden.

Dat is geen tikfout, trouwens. Omdat ik te lui ben voor een halve marathon heb ik me ingeschreven om op zowel de 5k als de 10k te knallen tijdens Loop Leeuwarden. Bang bang!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *