17 Redenen om Bonobo te koesteren

Bonobo. De apensoort die -samen met de chimpansee- het dichtst bij de mens staat. Een dier waarmee ik op jonge leeftijd kennismaakte door het kinderboek “The Real Story Of The Bonobos Who Wore Spectacles”. Maar ik ga het hier natuurlijk niet hebben over non-seksistische kinderliteratuur hebben. Wel over Simon Green. De andere Bonobo die lang geleden indruk op me maakte.

?  OmG KnaPPiE ?

– – – – – too long: didn’t read – – – – –
Och, daar heb je Josse weer met z’n woordenstroom en bijzinnen. Waar gaat het nu eigenlijk om? Nou, deze playlist. 17 Redenen om Bonobo te koesteren. Kun je je oren mee verwennen tijdens je loopje. Of gewoon op de bank.– – – voor wie van bijzinnen en lezen in het algemeen houdt – – –
Of ja, lang geleden? Het zal 2008 geweest zijn. 2009 wellicht. Ik was destijds fanatiek gebruiker van Last.fm, dat op dat moment nog de mogelijkheid bood om gratis muziek te streamen. Gratis! En, wellicht nog belangrijker: Last.fm had toen al een heel goed algoritme voor ‘related artists’.

Filelockers afstruinen
Hele dagen zaten Erik en ik (destijds collega’s bij Bens in Leeuwarden) te werken en te luisteren naar de ‘artist radio’-functie, die je op basis van een artiest, band of genre een heel goede lijst voorschotelde. Vaak met fijne bekende tracks, maar ook vol nieuwe namen en dus geweldige ontdekkingen. Dus: Megaupload, Mediafire en Rapidshare draaiden overuren om al dat heerlijks te downloaden naar de mp3-collectie voor op de iPod.
Want dat deed opa vroeger, mp3’s downloaden via filelockers. Dat kon toen nog zonder dat de FBI een raid zette op je villa.

Tijdens één van die dagen kwam er een liedje voorbij. Zo’n liedje, zo’n nummer dat je vanaf de eerste tel de oren doet spitsen. Twee paar oren in dit geval: dit was trackie naar het bekkie van zowel Josse als Erik.

Bonobo – Silver (2000)

Tja, en dan weet je het wel. Google een slinger geven en ontdekken dat de beste man al meerdere albums uit had, remixes, videoclips. Kinderen in de snoepwinkel waren we. Dus daar ging Google weer, 4 vensters Megaupload open en gaan! Wat volgde was een wonderbaarlijke ontdekkingsreis door de -op dat moment- reeds uitgebrachte LP’s, EP’s en remix-albums van Simon Green, de producer met de artiestennaam Bonobo.

Ik kan nu een heel lijstje noemen met releases, knippen-plakken uit de Bonobobio, maar laten we het persoonlijk houden. Wat mij vooral zo boeit door de jaren / het oeuvre heen, is hoe hij zijn -in de basis- elektronische muziek zo warm kan laten klinken. Hoe hij met de juiste ingrediënten een heerlijke balans weet te vinden met samples en live-instrumenten. Hoe hij langzamerhand is verhuisd van de loungebank naar de dansvloer. En natuurlijk: hoe onovertroffen zijn album Black Sands uit 2010 nog altijd is.

Wie niet lezen wil, moet maar luisteren. Ter ere van de Grootsheid van zijner Bonobo heb ik een spotify-lijst gemaakt met 17 essentials. Niet dat zijn werk te vangen is in die 17 nummers. Zie het als een kleine teaser, een ontoereikende doorsnede van een fractie van wat-ie kan.

Dinsdag 21 februari gaan Erik en ik ‘m live aanschouwen in de Oosterpoort in Groningen. Dat wordt sowieso huilen. Iets oudere kinderen in een snoepwinkel.

Goodread over zijn modus operandi voor zijn laatste plaat Migration

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *