Vandaag precies een jaar geleden liep ik aarzelend de straat uit op mijn nieuwe hardloopschoenen die ik een dag daarvoor had aangeschaft. Op aanraden van en aangestoken door goede vriend en fervent hardloper Josse Postma ging ik dan eindelijk de paden op, de lanen in. De eerste aflevering van de Start to Run podcast van Evy galmde door mijn oordopjes. Twintig minuten en drie kilometer later strompelde ik de straat weer in, snakkend naar adem maar met een voldaan gevoel en gemotiveerd voor nog meer Evy.

Mijn linkerknie, die een aantal jaar geleden total loss verklaard was, gooide gelukkig geen roet in het eten en inmiddels stond ik ook al ingeschreven – bedankt Josse – voor mijn eerste doel van het jaar, de Veneboerloop 5K. Dat zorgde wel voor enige stress bij mij want zou ik wel op tijd klaar zijn met het schema van Evy? Ik wilde geen flater slaan en bij de EHBO finishen. Ik had immers nog nooit vijf kilometer hardgelopen. Maar het gaf mij ook een enorme boost om door te zetten en er voor te gaan. Uiteindelijk finishte ik in 24:54. Een persoonlijke overwinning.

 

Start Veneboerloop 5K (foto: Veneboerloop)

 

Na vijfentwintig afleveringen Start to Run nam ik afscheid van Evy en volgde er nog de Condensloop 5K, wat mij naast een nieuwe ervaring ook een tas vol zuivelproducten opleverde. Eindtijd: 24:58. Inmiddels verslaafd geraakt aan mijn wekelijkse portie rondjes ging ik door voor mijn tweede doel van het jaar, Loop Leeuwarden 10K. Deze loop werd uiteindelijk het hoogtepunt van mijn eerste jaar hardlopen. Het fenomeen runner’s high was bij mij nog niet bekend maar die dag moet ik er één gehad hebben. Ik finishte onder het toeziend oog van het in groten getale aanwezige publiek in 52:52.

 

Sfeerfoto Loop Leeuwarden (foto: Loop Leeuwarden)

 

In de zomermaanden kwamen er langere en mooiere routes door de Friese landschappen bij en heb ik een keer de 13K aan kunnen tikken. Maar na verloop van tijd en kilometers begon mijn rechterknie te zeuren en voor problemen te zorgen, waardoor bij mij de moed even in de hardloopschoenen zakte. Maar ondanks dat moest ik van mijzelf nog één laatste loop van het jaar doen en dat was de éénmalige Centrale As-loop 10K, die ik op het tandvlees heb uitgelopen in 58:05.

 

Start Centrale As-loop 10K

 

Ondanks mijn soms onweerstaanbare behoefte aan mijn nieuwe therapeutische bezigheid moest ik maar even stapje terug doen en een pauze inlassen. Die rust heeft mij uiteindelijk goed gedaan waardoor ik weer zonder problemen kilometers kon gaan maken en waardoor ik in 2016 geëindigd ben op een totaal van 535 kilometer in 49 uur.

Overzicht van de eerste aflevering, Veneboerloop, Condensloop, Loop Leeuwarden en Centrale As-loop.

Vandaag op mijn eerste verjaardag kijk ik met trots terug op een sportief jaar waarin ik een nieuwe favoriete drugs heb ontdekt en mijn eerste blog ooit schrijf. En als kers op de taart heb ik vandaag ook nog eens een PR van 50:58 gelopen tijdens mijn eerste loop van het nieuwe jaar, de Douwe Kleefstraloop 10K. Feestje!