Douwe Kleefstra 10K [Race-recap]

Voor vele Leeuwarder / Friese / noordelijke hardlopers is de Douwe Kleefstraloop de opening van het nieuwe hardloopjaar. De eerste van de negen lopen van de plaatselijke AV Lionitas biedt een mooi aantal afstanden, met routes aan de zuidelijke kant van Leeuwarden. In januari ben je dan eigenlijk altijd wel verzekerd van een flink harde, kouwe wind recht in je bek: heerlijk om die extra ballast van de feestdagen van je kadaver te voelen waaien terwijl je huilend probeert te bedenken waarom je je ook weer had ingeschreven.

UITSLAGEN   –   FOTO’S JANKE VAN DER SCHAAF

 

In 2016 liep ik op zondag 3 januari de 10EM, en kan niet anders zeggen dat ik toen –in de motregen, mist en harde wind– naar de spreekwoordelijke tering ben gegaan. Na 13 kilometers was de koek op en was ik blij dat ik nog finishte in 1:18:16.

Hoe anders was dat dit jaar. Windstil en lekker fris, maar niet té koud: perfect loopweer. En, ik had me ingeschreven voor de 10K, dus die dertiende kilometer zou sowieso mooi uitblijven.

Samen met mijn partner-in-crime Erik fietsten we tegen half 11 het atletiekterrein op, en het was al lekker druk aan het worden. Fiets op slot, het Gouden Startnummer ophalen en omkleden. Daarna nog effe… ho wacht… Gouden Startnummer zeg je?

Gouden Leeuw
Juist: een gouden startnummer in het kader van de “Gouden Leeuw”. Slimme zet van Lionitas: voor de eerste drie Leeuwarden lopen kon je je gecombineerd inschrijven voor een tientje. Goeie deal.
Erik en ik kozen voor de 10K, wat inhoudt dat we vandaag de Douwe Kleefstra 10 lopen, op zondag 5 februari Leeuwarden-Marsum-Leeuwarden en op zondag 5 maart het Rondje Goutum. Allemaal thuiswedstrijden op bekende kilometers: een mooi setje runs om de persoonlijke records aan te scherpen! Want, ondanks dat ik richting maart gericht wil trainen op een écht scherp PR op de 10, koesterde ik stiekem de hoop/wens dat vandaag mijn officieuze gps-record van 46:00 zou gaan sneuvelen.

Anyway, op en rond de baan veel bekende gezichten, praatje hier en daar en ondertussen langzaam warmlopen. Even kijken en klappen bij de kidsrun en na een paar rondjes rustig inlopen was ik er wel klaar voor/mee. Op naar het fietspad voor de baan waar we om 11.15 weggeschoten werden.

Route

De 10K-route van de Douwe Kleefstraloop leidt je langs het Van Harinxmakanaal, over de brug en dan via Goutum en de Lykwei kom je -onder de rook van het crematorium- door Techum. Mijn wijkie! *borstklopt* *boks* *ongemakkelijke pose met armen overelkaar*. Daar keer je oostwaarts, onderlangs de Overijsselseweg, en dan weer richting het noorden om via de brug hetzelfde stuk terug te lopen. Absoluut geen spectaculaire route, maar wel héél bekend terrein.

KM 1-5
Normaal gesproken ben ik als de dood voor de man met de hamer, ondanks dat we elkaar inmiddels redelijk goed kennen na al die ontmoetingen. Vooraf was ik bang wellicht te vroeg uit de comfortzone en onder de 4:30 p/km te gaan, maar na km 1 in 4:26 en de tweede in 4:47 voelde ik me goed en trok ietsje aan.

In het blauw tijdens de eerste kilometers langs het van Harinxmakanaal. (foto: Janke van der Schaaf)

Op het 5K-punt, in mijn eigen Techum en high-fivend met me meissie en me boikie, klokte ik 22:34. Prima: mooi onder het schema voor een PR,  man-met-hamer in geen velden of wegen te bekennen.

KM 6-10
De terugweg bleef het lekker lopen. Ik had een clubgenoot van Lionitas in het vizier die ik kon volgen, en in km 8 zelfs dichterbij kon halen. Langs het kanaal, dan voor het spoor rechtsaf naar de baan en daar nog een 3/4 ronde over het versleten tartan. Geen centje pijn, geen hamers, geen tering: ontspannen finishen in 44:21, volgens mijn eigen Polar M400. Later in de officiële uitslag bleek dat nog nog 2 seconden te ruim, waarmee het nieuwe PR op de 10K uitkomt op 44:19. En daar zit nog wel wat rek in, voor m’n gevoel. Maar dat kan ook dopamine-getriggerde zelfoverschatting zijn. Ik wilde onder de 46:00, had stille hoop op een lage 45’er, maar dít had ik écht niet verwacht. Er was natuurlijk niemand voor een interview, maar ik was volledig Churandy gegaan als iemand me een vraag had gesteld.

Zo ziet iemand die exact één jaar hardloopt eruit tijdens het finishen van een 10K in een PR.

Maatje Erik was intussen ook binnen: het leek alsof hij net binnen de 56 minuten was gebleven, maar dat was de klok voor de 10EM. Zijn Strava gaf een lage 51’er aan, die behoorlijke vraagtekens boven Erik’s hoofd veroorzaakten. Hij had lekker gelopen, maar zo lekker? De officiële uitslag bevestigde het nogmaals: de toef slagroom op Erik’s 1e hardloopverjaardagstaart was een fraai nieuw PR op de 10K: 50:58. Gefeliciteerd pik!

Na afloop de boel gesynchroniseerd met Polar Flow en Strava, en daar kwam ik nog een toevalligheidje tegen. Ytsen de Boer uit Steenwijk liep ook de 10 en had een fotootje geupload bij zijn Strava-activity. Drie keer raden wie daar ook met zijn bakkes op stond?

En nu? Biertje erbij, beentjes omhoog en de komende weken aan de slag om tijdens de 2e Gouden Leeuwloop Leeuwarden-Marsum-Leeuwarden onder deze tijd te duiken…?